Vil spare CO2-utslipp tilsvarende 100.000 bensinbiler

Drømmen om å starte for seg stammer helt fra guttedagene. Senere kom en sterk drivkraft om å utvikle oljeindustrien. Nå har fire eks-kollegaer fra Shell blitt gründere med New Subsea Technology. Deres første produkt er snart klart for levering og de håper å spare miljøet for store mengder CO2-utslipp. Selskapets forretningsidé er å lage en trygg undervannsløsning for produksjon av olje og gass. Og alt bygges ferdig på land.

 

Hva er forretningsideen og hvem er gründerne av selskapet?

 

Hvorfor ønsket dere å bli gründere?

 

Hvordan skal dere utvikle selskapet videre?

 
 

Alltid drømt om å starte for seg selv

Allerede under studietiden i Trondheim drev en av gründerne sin egen lille bedrift.

– Jeg er jo sunnmøring, det ligger litt i blodet og jeg drev min egen bedrift da jeg studerte i Trondheim, sier Thor Løvoll, administrerende direktør i New Subsea Technology.

Oljekrisen gjorde at han tok sjansen på sitt eget selskap.

Jeg kunne sittet og ventet på at ting ordnet seg, eller jeg kunne gjøre noe med saken selv

– Jeg kunne sittet og ventet på at ting ordnet seg, eller jeg kunne gjøre noe med saken selv. Jeg har alltid drømt om å starte opp med mine egne ideer og jobbe for meg selv. Da jeg fikk med meg de flinke folkene jeg liker å jobbe med, var det et enkelt valg å ta, sier Løvoll.

Forenkler og forbedrer teknologien

New Subsea Technology ble etablert i 2016 av Thor Løvoll, Sigbjørn Madsen, Bjørn Schmidt og Daniel Hektoen. Deres forretningsidé er altså å lage en trygg undervannsløsning for produksjon av olje og gass. I tillegg bidrar den nye løsningen til at hver enkelt oljebrønn blir mye rimeligere enn tidligere og slipper ut langt mindre CO2 under feltutbygging.

Vi forenkler ved å bygge ferdig alt på land i stedet for å bygge ute på en rigg i havet

– Vi forenkler ved å bygge ferdig alt på land i stedet for å bygge ute på en rigg i havet. Vi flytter dermed dyre brønnkonstruksjons-aktiviteter på land. Vi bruker også en båt i stedet for en borerigg for plassering på havbunnen. Vi forbedrer delene slik at de er sterkere og varer lengre, sier Daniel Hektoen, finansiell direktør i selskapet.

Hektoen forteller at rimeligere brønnboring kan åpne opp for prosjekter som ellers ikke ville være økonomisk forsvarlig.

– Vi mener også at vår løsning kan spare CO2-utslipp tilsvarende CO2-utslipp fra 100.000 biler. 

CO2-utslipp

NYHET: Gründerne lager en ny type undervannsløsing for produksjon av olje og gass. Her undersøkes sveisingen. Foto: Christian Faarlund

Med mål om å forbedre oljeindustrien

Belastningene på brønnboresystemene er store og dette er en stor utfordring for oljeselskapene.

– I vår industri ser mye ut slik som det så ut for 100 år siden, med ikke så mange forbedringer. Vi ønsket å fristille oss fra konvensjonelle tankemåter og ha åpne sinn for å konstruere noe nytt til bruken vi trenger i dag, sier Bjørn Schmidt, operasjonsdirektør.

– Nå har vi designet en løsning som tåler stor belastning og skal brukes til leteboring av olje. Innen to år skal det utvikles system også for produksjonsbrønner, sier Schmidt.

SLIK FUNKER DET: New Subsea Technologys løsning forenkler og forbedrer undervannsteknologien. Foto: New Subsea Technology

Det kommer flere ideer

Gründerne forteller at de har mange nye ideer til nye løsninger for oljebransjen. Tiden i Shell har gitt dem mengder med kunnskap, erfaring og nettverk.

Selskapet har drevet i pluss siden starten, og er støttet av solide oljeselskaper som ønsker den nye teknologien velkommen.  I tillegg ønsker gründerne nå å hente ekstern kapital for å utvikle selskapet videre.

Ideene kommer rekende på en fjøl

– Vi har ambisjoner om å utvikle nye ideer og få de raskt ut i markedet. Vi ønsker å påvirke industrien og utvikle selskapet på best mulig måte. Ideene kommer rekende på en fjøl og det er mange ting vi ønsker å ta tak i. Vi utvikler det vi har troen på og som kan ha en varig effekt på industrien, avslutter Løvoll.

 

Integrated - Simplified - Designed - Engineered - Manufactured - Assembled - Delivered by

In cooperation with your preferred SPS supplier